duminică, 18 noiembrie 2012

Olympia, Grecia , septembrie 2012



"Ce e frumos, trece repede, 
Ce e minunat, zboară ca un fum, 
Ce e extraordinar, se duce ca un vis, 
Ce e fantastic, devine amintire..."

Păstrez în amintirile mele o lună de vis, alături de nişte oameni fantastici, în decorul olimpian. 

AMINTIRI...Mi s-a cerut sa aştern câteva impresii despre participarea la Seminarul de Studii Olimpice pentru Absolvenţii de Studii Postuniversitare, desfăşurat la Olympia, în Grecia, în organizarea Academiei Internaţionale Olimpice. Ca de obicei, când ai atat de multe de spus,partea cea mai dificilă apare atunci când nu ştii care vor fi rândurile iniţiale.
Să pornesc,deci,cu...începutul.

*Îmi place sportul. Mă atrag înălţimile performanţei. Farmecul crestelor te face să îţi doresti mereu să atingi cote tot mai înalte, iar odată ajunşi în topul ierarhiei , prin pregătire constantă , să aspiri la menţinerea pe podium.
Eventualele nereuşite anterioare,devenite efemere prin însăşi esenţa ambiţiei,nu fac altceva decât să te pregătească mai bine pentru euforia victoriilor, nevoia de (auto)depăşire fiind parte integrantă a firii umane.
Împlinirile trecutului te îmbie spre magia viitorului,transformând prezentul în stare de graţie.

*Îmi plac provocările. Fiecare zi e o noua încercare, fiecare oră - o depăşire a trecutului, fiecare clipă e unică în interpreatrea individuală pe scena vieţii. Ziua de ieri e istorie, ziua de mâine - un mister, să trăim la maxim provocările prezentului, transformându-le în ,,istorii misterioase", pline de farmecul (re)descoperirii aproapelui (din noi).

*Îmi plac reuniunile internaţionale . Cu precădere acele evenimente care, depăşind stadiul acţiunilor repetitive, te pun în ipostaze de cercetare, de utilizare a imaginaţiei şi logicii, a aptitudinilor şi atitudinilor personale, în scopul reprezentării cu onoare a comunităţii tale, ca o îngemănare a culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor ţării tale.

*Îmi place să descopăr. Permanent ni se dezvăluie lucruri necunoscute anterior nouă: din mediul înconjurător, din firea umană, din relaţiile interpersonale, din vâltoarea gândurilor, din adâncurile sufletului, sau din zbuciumul trecutului.

Mă tot întrebam dacă exista , undeva în lume , un loc în care să întâlnesc, simultan, toate cele subliniate anterior. Să regăseşti, într-un singur loc, îngemănate, o CULME, o PROVOCARE, un EVENIMENT şi o DESCOPERIRE. Le-am aflat, armonios alăturate, ingenios prezentate, intens admirate şi din plin degustate, în spaţiul generos al Academiei Internaţionale Olimpice, din Olympia.

În urma procesului de selecţie organizat de Academia Olimpică Română şi Academia Internaţională Olimpică, am avut onoarea să fiu ales ca reprezentant al României la A 19-a ediţie a Seminarului Internaţional pe Studii Olimpice pentru Absolvenţii de Studii Postuniversitare, desfăşurat în Grecia, la Olympia, între 1-30 septembrie 2012.

Sosirea la Atena , în 1 august ( după un zbor liniştit ) , mi-a prilejuit întâlnirea cu participanţii la seminar , în cadrul întâlnirii de la hotelul Metropolitan cu decanul Academiei Internaţionale Olimpice, domnul Kostas Keorgiadis .

A doua zi, am intrat în atmosfera încărcată de istorie a Atenei, vizitând Acropolele, siturile arheologice şi noul  Muzeu de Arheologie. Am stabilit contactul cu fenomenul olimpic modern , observând, într-un tur al oraşului, infrastructura realizată cu prilejul Jocurilor Olimpice găzduite de Atena în 2004 , şi vizitând clădirea Zappeionului şi Stadionul Panathenaikon.

Apoi, am părăsit Atena , călătorind spre sanctuarele şi stadioanele din Isthmia şi Epidauros.
Am descoperit rezonanţa specială a amfiteatrului din Epidauros, şi am aflat legendele Muzeului din Isthmia.
Noaptea petrecută la Nafplion, ne deschidea drumul către a 3-a zi petrecută în atmosfera încărcată de istorie a Greciei. Am pornit , în zorii zilei , cu vizitarea  Castelului din Palamidi. Un alt punct important al acestei zile l-a reprezentat vizitarea sitului arheologic din Mycenae . În această seară am ajuns laOlympia, luând contactul cu atmosfera campusului Academiei Internaţionale Olimpice..

Ziua de 4 septembrie ne-a prilejuit participarea la Ceremonia de Deschidere a Seminarului , depunerea jerbelor la stela Pierre de Coubertin ,şi la monumentele John Ketseas şi Carl Diem, pionieri ai Academiei Internaţionale Olimpice.

Zilele ce au urmat au fost dedicate vizitării sitului arheologic , a templului lui Zeus, a stadionului, a dealului Cronos . Dimineţile au fost dedicate lecturilor profesorilor , abordând teme diferite, pentru fiecare din cele 4 săptămâni ale seminarului :
*Jocurile Olimpice antice si filosofia lor ( în prezentările profesorilor Evangelos Albanidis şi Christian Wacker )
*Jocurile Olimpice moderne , renaşterea şi istoria lor (în prezentările profesorilor Kostas Georgiadis şi Holger Preuss )
* Educaţia Olimpică şi aspectele socio politice ale Jocurilor Olimpice moderne (media şi comunicaţiile, organizare,management şi marketing) (în prezentările profesorului Katia Rubio)
* Etica şi filosofia olimpică, drepturile sportivilor în mişcarea olimpică modernă (în prezentările profesorilor Li Hong Hsu şi Gabriella Tymowski)

În fiecare din zilele săptămânii , lecturile profesorilor au fost urmate de prezentările lucrărilor participanţilor , care au acoperit sferele de interes ale fiecărei din cele 4 teme săptămânale.
Am prezentat lucrarea pe care am pregătit-o, ,,Softurile educaţionale, modalităţi pentru dinamizarea şi eficientizarea învăţării noţiunilor olimpismului” , în data de 19 septembrie., concluzionând că:
-         Preluarea conţinuturilor softurilor educaţionale conduc la dinamizarea
şi eficientizarea procesului instructiv educativ, printr-o mai bună înţelegere a noţiunilor şi memorarea lor durabilă.
-          Utilizarea softurilor educaţionale vor dezvolta competenţe de aplicare
a conţinuturilor în situaţii diverse, vor creşte performanţele şcolare şi va creşte la elevi încrederea în propriul potenţial, probat în contextul unor competiţii şi concursuri sportive şcolare.

După-mesele petrecute în Olympia au fost dedicate studiului individual , discuţiilor cu profesorii şi consultării lucrărilor din biblioteca Academiei.  Nu trebuie uitate activităţile sportive derulate în fiecare din zilele prezenţei în Olympia , utilizând facilităţile campusului pentru practicarea fotbalului, atletismului ,baschetului, voleiului, tenisului de camp, tenisului de masă. Primele probe sportive pe care le-am practicat, au fost cele ale Pentatlonului , in forma practicata la Jocurile antice.

Serile de socializare au contribuit la sudarea legăturilor între participanţii la seminar, instaurând o intensă atmosferă de interculturalitate şi împărtăşire a principiilor olimpismului.

Ca o concluzie a acestei luni petrecute în Olympia, pot afirma că afli aici peisaje mirifice, al căror parfum îţi pătrunde adânc în suflet, atrăgându-te, ca un magnet, chemându-te tainic să revii.

Şi, cum glasului inimii nu i te poţi opune, voi reveni, la rându-mi , în acest ţinut de basm al Olympiei, dorindu-mi ca această stare de graţie ( a promovării valorilor olimpismului ) să devină, curând, o normalitate cotidiană a societăţii noastre, decorul perfect pentru realizarea victoriilor unor campioni contemporani, un loc de (re)descoperire a propriilor limite, de descătuşare a energiilor constructive, de creştere a coeziunii factorilor implicaţi în fenomenul sportiv, pentru realizarea scopului declarat : implicarea tinerei generaţii în fenomenul olimpic.

Şi, cum orice poveste are un final fericit, să facem un exerciţiu de imaginaţie, închipuindu-ne un ideal al timpului ce va să fie :
Treptat, asistăm la creşterea şi maturizarea micilor sportivi , sub îndrumarea profesorilor dedicaţi meseriei lor,  crezând, cu tărie, în împlinirea lor, contribuind la punerea în practica a valorilor olimpismului.
Seminţele implicării în fenomenul sportiv , sădite în sufletele lor, la această vârstă fragedă, vor rodi bogat în viitor, aducând schimbările (de mentalitate) mult aşteptate de generaţii întregi , iar (auto)depăşirea propriilor limite , prin muncă intensă , pregătire asiduă , şi respectarea normelor de conduită sportivă, să devină o normalitate în fenomenul olimpic.


Codruţ Gabriel Morariu
secretar AOR Mureş

joi, 19 iulie 2012







      TABARA  INTERNATIONALA UNGARIA – BALATON/CSOPAK
Inperioada 2-7 iulie 2012,A.O.R. filiala  Mures, a participat la tabara internationala  organizata de Academia Olimpica Maghiara.
Scopul organizarii acestei tabere a fost cel de:  promovare a Olimpismului, de educatie Olimpica,de cunoastere a celor mai buni olimpici maghiari,de realizare de  noi contacte intre membrii  Academiilor Nationale  Olimpice ale tarilor invecinate cu Ungaria.La tabara au participat  cate 5 invitati din Serbia,Austria,Slovacia,Ucraina si Romania.
Filiala A.O.R. Mures a participat la aceasta tabara cu 4 elevi cu varste intre 16 si 17 ani : 2 elevi din Liceul cu Program Sportiv “SZASZ  ADALBERT” si 2 elevi din Liceul Pedagogic  MIHAI  EMINESCU .Elevii au fost recomandati de conducerile unitatilor de invatamant mentionate, pe baza rezultatelor la invatatura si a implicarii in activitatea de voluntariat in cadrul Cercurilor Olimpice din liceele lor.Grupul de elevi : Demeter Ervin si Matea Zsuzsa din lic.Pedagogic si  Godri Szabolcs respectiv Kozma Erzsebet din L.P.S. au fost insotiti  de d-na director Elena Vlas invitata de onoare din partea A.O.M.
Cele  6 zile de tabara au avut un program  deosebit  de incarcat in evenimente .In fiecare dimineata am participat la conferintele interactive cu olimpicii  maghiari care au facut relatari deosebit de interesante , atractive si pilduitoare  despre  pasii urmati in sportul de mare performanta pana la obtinerea medaliei Olimpice si  despre implicarea lor in viata sociala ,dupa incetarea practicarii sportului competitional  cu acelasi spirit de fair-play si dorinta de promovare a practicarii sportului  cu abnegatia aplicarii  tuturor valentelor ce decurg din viata de sportiv  si de Olimpic.
Programul zilei continua cu parcurgerea unor  probe sportive de verificare a aptitudinilor de miscare ,specifice  pentru baieti si fete iar dupa inotul de dupamasa si jocurile in apa Balatonului ,seara dupa cina au urmat intrecerile sportive la baschet,fotbal,volei,handbal dar si cros,in final fiind premiate echipele invingatoare. Nu au lipsit excursiile  in mica localitate Csopak unde a fost locatia taberei  sau cu vaporasul  pe Balaton pana in frumoasa localitate Tihany situata la aproximativ 100 de km de Austria.
Serile linistite  dar dominate de canicula zilei, au fost  petrecute in grupuri de prietenii realizate intre participantii din tabara, concretizate in frumoase programe artistice pe care le-au prezentat in ultima seara rezervata “focului de tabara” care a lipsit din cauza avertismentelor de canicula –dar nu a lipsit painea unsa cu untura si bine garnisita cu boia si ceapa-.
In sala de conferinte,  bine ornata si dotata cu panouri despre activitatea Academiei Internationale Olimpice, elevii au avut prilejul sa obtina numeroase informatii despre  ceea ce inseamna: Jocurile Olimpice Antice, Jocurile Olimpice Moderne, Olimpism, Educatie Olimpica, Miscare Olimpica,Sportul si Stiinta,Sportul si Mediul,Sportul si Arta, Sportul si Pacea,Sportul si Prietenia,Solidaritatea Olimpica,etc.
Toate informatiile primite pe parcursul saptamanii au fost cuprinse intr -un interesant  chestionar  la care elevii au raspuns, gen “ Cine stie Olimpism raspunde”.
Activitatea  a fost presarata de numeroase sedinte foto si s-a incheiat cu acordarea  multor  premii pentru toate activitatile organizate ,  si bineinteles  cu un DISCO  care nu a tinut prea mult, la ora 24 s-a dat semnalul de  STOP  PROGRAM. Ultima zi ,dupa ce am calatorit cu trenul din localitatea Csopak, am vizitat numeroase obiective turistice in Budapesta ,pana la ora de plecare spre  Romania-Targu Mures.
Din discutiile cu elevii, pe  durata calatoriei  spre casa, rezulta ca a fost o tabara Olimpica  bine organizata, in care au avut de invatat foarte multe lucruri despre Olimpism, cu o deschidere si mai mare spre cunoasterea fenomenului Olimpic  ,de observare a evenimentelor Olimpice din intreaga lume  si mai ales de a urmari  cu viu interes  Jocurile  Olimpice de la Londra  precum si pe participantii  Romaniei la aceste jocuri.
Multumim A.O.M . pentru invitatia pe care ne-au lansat-o  atat  la  editia din acest an cat si pentru editia anului 2013.
Deoarece elevii care au participat la aceasta tabara au fost nominalizati de conducerile liceelor din care fac parte, au promis ca vor prezenta, intr-un  cadru specific  activitatilor de educatie Olimpica, ceea  ce si-au insusit si au realizat in aceasta tabara si mai ales de a coopta cat mai multi colegi  activitatile de  promovarea Olimpismului.
Material consemnat de directorul  filialei  A.O.R.- Mures  , d-na ELENA  VLAS

miercuri, 11 iulie 2012

Educatie si Cultura Olimpica


Luni, 11.06.2012,cu incepere de la ora 15, in organizarea Filialei Mures a Academiei Olimpice din Romania, s-a desfasurat, la Centrul Cultural MIHAI EMINESCU, evenimentul ,,Educatie si Cultura Olimpica”.

Evenimentul a constituit un prilej de apreciere a muncii de voluntariat depuse de dascalii mureseni , a rezultatelor sportivilor actuali , de rememorare a momentelor de aur a participarii sportivilor mureseni la editiile Jocurilor Olimpice, precum si de evidentiere a creatiilor literare si artistice, din cadrul Concursurilor Nationale ,,Un condei numit fair play” , si “Jocurile Olimpice in imaginatia copiilor”.

 
In deschidere, a fost prezentat DVD –ul cu Istoria filialei Mures a Academiei Olimpice din Romania. Au fost apoi evidentiati membrii actualului Consiliu de conducere a filialei(Codrut.MorariuViorel Negrean ;Adina Chirila;Bako Aliz ; Adrian Rucoi ), dar si a consiliilor anterioare. (Bidiga Tiberiu;Kulcsar Marina;Buruian Leontina;Doina Lapadatescu;Ilie Elena)

D-nul Prof. Patru Sorin de la LPS Szasz  Adalbert  a facut o interesanta  prezentare a istoricului J.O. si a afiselor Jocurilor Olimpice, alaturi de discursurile fostilor sportivi si antrenori mureseni participanti la editiile Jocurilor Olimpice ( prof.Gyarmati Francisk;prof.Barabas Ferenc si sotia scrimerului Pongracz Anton,d-na Pongracz Maria. Domniile lor au avut relatari deosebit de interesante legate de J.O. din 1972 din Munken cunoscute ca Olimpiada Neagra…) Au fost nominalizati participantii mureseni la editiile JO de vara incepand cu anul 1924 si pana in present.
Majoretele de la LPS au animat atmosfera.
 
Au fost apoi premiate Cercurile Olimpice constituite in cadrul unitatilor scolare din judetul Mures prilej cu care s-a  prezentat mesajul d-lui Gheorghe Hagi, adresat sportivilor  Cercului Olimpic  Liviu Rebreanu, 
( coordonaţi de prof.Codruţ Morariu) care recent au obtinut titlul de   Vicecampioni nationali in competitia Cupa HAGIDanone.

Activitatea s-a incheiat prin prezentarea castigatorilor concursurilor de creatie literara ,, Un condei numit fair play “ pentru care au fost premiati urmatorii elevi:
Dumbrava IoanaLaura Unirea
Moldovan Andreea Ghe.S
Horvath Robert Gh.S


Acestor li s-au alaturat castigatorii din cadrul concursului de arta plastica ,,Jocurile Olimpice in imaginatia copiilor “ :
Iakab Antonia ( 6-10ani) Palatul Copiilor
Draghici Bianca(11-14ani)Lic.Arta
Sabau Alexandra(15-18)ani Palatul Copiilor
Toti acesti copii au primit premii in valoare de 167 de lei din partea Primariei Tg-Mures,in parteneriat cu Sportlife.
Pentru prima data a fost realizata o axpozitie cu lucrari de sculptura ale elevilor Lic. de Arta.

Pentru acest eveniment foarte reusit la care a participat si d-ra Anita Sterea din partea COSR-AOR multumim colaboratorilor: Radio Tg-Mures; Televiziunea Tg-Mures.Insp.Sc. DsJ Mures.Lic.de Arta;Lic.sportiv S.A.;tuturor cadrelor care  activeaza in voluntariat in Cercurile Olimpice,antrenorilor si sustinatorilor spiritului olimpic.Prin participarea semnificativa la acest eveniment este o dovada ca familia olimpica mureseana a devenit foarte numeroasa.












Crosul ,,Ziua Olimpică" 2012





2 iunie 2012, Crosul Olimpic
Locatia : Platoul Corneşti


Crosul Ziua Olimpică s-a desfășurat sub egida COSR-AOR, în organizarea AOR filiala Mureș, în data de 2 iunie 2012, la Platoul Cornești din Tg.Mureș. La cros au participat 203 concurenți, în majoritate elevi din 12  unități de învățământ din județul Mureș, fiecare primind o diplomă din partea CIO , semnată de președintele Jacques Rogge și un tricou cu însemnele olimpice.Au mai participat studenți de la UMF Tg.Mureș și Sapientia, precum și alte categorii de vârstă.
                Distanța pe care s-a alergat a fost de aproximativ 2700 de metri, un traseu parcurs fără dificultăți de toți participanții înscriși. Pentru organizarea crosului am avut aportul a 12 cadre didactice din Tg.Mureș ., precum și din partea Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului de Urgență,Smurd si studenții din UMF Tg.Mureș.
                Pentru organizarea și desfășurarea crosului am primit un ajutor substanțial din partea Primăriei Tg.Mureș,a conducerii Grădinii Zoo, a Direcției pentru Tineret și Sport și ISJ Mureș.Premiile au fost oferite de COSR-AOR,Piraeus Bank-partener COSR pentru acordarea tricourilor în Tg.Mureș,Primăria Tg.Mureș ,SC SportLife și SC La Fântâna.Mulțumim colaboratorilor,sponsorilor, cadrelor didactice ,voluntarilor, fără de care acțiunea nu s-ar fi ridicat la nivelul apreciat atât de participanți, cât și de spectatorii aflați pe traseu, în număr apreciabil.

                Rezultatele crosului sunt următoarele :
*Categorii premiate de filiala AOR Mureș :

-Cea mai numeroasă familie: familia  Gorea, premiată cu suma de 420 lei,o plachetă și o diplomă
 -Cei mai buni concurenți :-masculin Lătăianu Daniel,student UMF
                                                - feminin Biro Georgiana, gimnaziul Liviu Rebreanu
-Cel /cea mai vârstnic participant : masculin- Szoverfi Vasile,
                                                                feminin -   Tilinca Mariana,UMF Tg.Mureș
-Cel/cea mai   tânăr participant : masculin-Hegedus Peter
                                - feminin – Balint Marina
Concurenții au primit câte un voucher în valoare de 167 de lei din partea Primăriei Tg.Mureș, plachete de la DJST Mureș și diplome din partea COSR-AOR.
·         Premii acordate de Piraeus Bank, pentru :
* primii trei copii în vârstă de 12 ani :
1.Szakacs Erik ,Gimnaziul Liviu Rebreanu
2.Magyarasi Laszlo, Gimnaziul Liviu Rebreanu
3.Negru Claudiu  , Gimnaziul Mihai Viteazul

A fost aleasă această categorie de vârstă , deoarece cifra 12 are o semnificație aparte pentru acest an în care se organizează Jocurile Olimpice 2012, în Londra.

*Pentru primii trei adulți sosiți
1.Lătăianu Daniel
2.Bocicor Raul
3.Tihan Alexandru
             
La această a 17-a ediție a Crosului Ziua Olimpică, invitatul filialei AOR Mureș a fost domnul Adrian Hădean, din Cluj Napoca, unul din cei cinci români  remarcați prin activitatea de voluntariat, selecționați de CIO pentru a alerga cu Torța Olimpică pe teritoriul Angliei. Dânsul ne-a relatat că va alerga cu Torța Olimpică în data de 19 iulie în localitatea Ramsgate,eveniment  unic și emoționant în viața oricărei persoane care realizează acest lucru. Evenimentul poate fi urmărit pe internet si la posturile de televiziune .