Concurs international "Arta si Sport"
Regulament de desfasurare
- Editia 2012 -
Din dorinta de a transpune in practica unul dintre principiile fundamentale ale Chartei Olimpice, care enunta alianta sportului cu educatia si cultura, C.I.O. - prin Comisia sa de Cultura si Educatie - lanseaza concursul „Arta si Sport” – manifestare care se inscrie in cadrul celebrarii Jocurilor celei de-a XXX-a Olimpiade - Londra, 2012.
Concursul este deschis pentru doua categorii de lucrari:
- Sculptura
- Lucrari grafice (pictura, desen, gravura)
Toate creatiile vor avea ca tema „Sportul si valorile olimpice: excelenta, prietenia, respectul”.
Participarea este deschisa tuturor categoriilor de creatori, si va avea doua faze: nationala si internationala.
Faza nationala va selecta lucrarile considerate reprezentative si, deci, apte spre a fi promovate pentru etapa urmatoare. Juriul va fi alcatuit de catre Departamentul Educatie Olimpica, Sport Scolar si Universitar din cadrul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, si va include specialisti in domeniul artelor vizuale.
Faza internationala. In cadrul acesteia, un juriu international, special alcatuit de catre Comisia de Cultura si Educatie a C.I.O. si compus din personalitati provenind de pe toate cele cinci continente, precum si din cadrul C.I.O. si al Muzeului Olimpic de la Lausanne va decerna, pentru fiecare categorie de participanti ajunsi la faza internationala, urmatoarele premii:
- Premiul I: diploma si 30 000 USD.
- Premiul II: diploma si 20 000 USD.
- Premiul III: diploma si 10 000 USD.
Cate o diploma pentru fiecare dintre lucrarile clasate pe urmatoarele 5 locuri.
Tema concursului „Sportul si valorile olimpice: excelenta, prietenia, respectul”, poate fi dezvoltata sub mai multe perspective, la latitudinea fiecarui artist. Se permite asocierea celor trei valori mai sus mentionate, reunite intr-o singura creatie. Se admite inclusiv maniera de exprimare nonfigurativa (abstracta).
Participantii. Concursul este deschis atat artistilor confirmati, cat si tinerelor talente in curs de afirmare, fara vreo limita de varsta.
Conditii tehnice pentru cele 2 categorii de lucrari.
Sculptura: 1,5 x 1 x 1m si maximum 20 kg (cotele respective includ si ambalajul).
Pictura, grafica, gravura: 1,5 x 1 m (inclusiv incadraturile aferente, obligatorii pentru faza internationala).
Creatiile ale caror parametri cantitativi depasesc cotele respective vor fi excluse din concurs.
Calendar
Faza nationala va avea loc in organizarea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Intervalul stabilit pentru depunerea lucrarilor va fi 1 octombrie 2011 - 30 ianuarie 2012.
Pentru lucrarile care au obtinut calificarea la faza internationala, formularul de inscriere va fi insotit de un dosar complet, cuprinzand: numele si o scurta biografie (max. 400 cuvinte); titlul lucrarii; categoria, suportul tehnic si tehnica utilizata; dimensiunile / greutatea lucrarii (cu si fara ambalaj); valoarea asigurarii lucrarii (in USD); fotografii de buna calitate tehnica a lucrarii prezentate.
Autorii ale caror lucrari au obtinut promovarea la faza internationala vor semna o declaratie personala tip.
Faza internationala. Se va desfasura in organizarea Departamentului de Cooperare Internationala si Dezvoltare al C.I.O., impreuna cu Muzeul Olimpic din Lausanne. Aceste organizatii vor asigura logistica necesara organizarii unei expozitii care va include primele 8 lucrari de la fiecare categorie. Lucrarile promovate la aceasta etapa vor trebui trimise pana la data de 28 februarie 2012.
Transportul lucrarilor. Pentru faza nationala, lucrarile vor trebui depuse / trimise la sediul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Bucuresti, sector 1, Bd. Marasti nr. 20 A, cod 011467.
Lucrarile ce urmeaza sa participe la faza internationala vor trebui sa beneficieze de un ambalaj corespunzator si reciclabil, pentru a putea fi folosit si la returnarea lor in Romnania, dupa finalizarea concursului.
Asigurari. Dincolo de asigurarea initiala a lucrarii (a carei valoare va fi inclusa in dosarul de participare), C.I.O. va incheia asigurari speciale pentru lucrarile ce vor face parte din expozitia finala.
Acceptarea prevederilor regulamentare. Prin inscrierea la concurs, fiecare Comitet National Olimpic si fiecare artist accepta implicit termenii prezentului regulament, precum si deciziile luate de juriu, acestea fiind fara drept de apel / contestatie.
Nici o opera apartinand unei colectii sau muzeu nu sunt admise. Nu se accepta / recunoaste dreptul de proprietate al unei terte parti, organizatorul concursului declinandu-si orice responsabilitate in acest sens.
Primele 3 lucrari premiate, la fiecare categorie, vor deveni proprietatea C.I.O., care isi rezerva toate drepturile de reproducere a operelor prezentate in concurs. De altfel C.I.O. - autoritatea suprema in organizarea acestui concurs - este singurul organism cu drept de interpetare a prezentului regulament.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu